fapjunk.com teensexonline.com
Μήνυμα της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για την εορτή των Τριών Ιεραρχών – ΔΠΕ Κυκλάδων

Μήνυμα της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων για την εορτή των τριών Ιεραρχών

Οι τρεις Ιεράρχες αποτελούν διαχρονικά πρότυπα ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων και παιδαγωγών.

Και οι τρεις είχαν πολύ σωστά αντιληφθεί ότι για να αλλάξει η ανθρωπότητα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παιδεία, που πρέπει να βασίζεται στην αγάπη και την ελευθερία, στον σεβασμό του δασκάλου προς τον μαθητή, αλλά και στον σεβασμό του μαθητή προς τον δάσκαλό του.

Ο Μέγας Βασίλειος, Επίσκοπος Καισαρείας ήταν θεολόγος, φιλόλογος, γιατρός, γεωμέτρης, νομικός, ρήτορας και μουσικός.

Ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, Επίσκοπος Ναζιανζού και Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, υπήρξε μέγας θεολόγος, ποιητής, ρήτορας και φιλόσοφος.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, υπήρξε ρήτορας, νομικός, θεολόγος, άριστος φιλόλογος και απαράμιλλος χειριστής του λόγου, γι’ αυτό ονομάστηκε και Χρυσόστομος.

Και οι τρείς σπούδασαν φιλοσοφία στην Αθήνα και έδειξαν με τη ζωή και το έργο τους ότι η πίστη προς τον Θεό συμβαδίζει με την έμπρακτη αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Η εορτή τους θεσμοθετήθηκε το 1842 από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ως εορτή της Ελληνικής Παιδείας και των Γραμμάτων για όλη την ελεύθερη Ελλάδα.

Τιμάμε τους Τρεις Ιεράρχες, ως Χριστιανοί, γιατί στερέωσαν την ορθή χριστιανική ορθόδοξη, πίστη, ως
Έλληνες, γιατί διέγνωσαν τη μεγάλη πολιτιστική αξία του κλασικού αρχαιοελληνικού μας πολιτισμού και διέδωσαν τα ελληνικά γράμματα, και ως δάσκαλοι και γονείς μαθητών, γιατί στέκουν ανάμεσά μας παιδαγωγοί άφταστοι με το παράδειγμα της πράξης και της ζωής τους, μιας ζωής γεμάτης αγώνες για το καλό, για το υψηλό, για τον σεβασμό προς τον άνθρωπο και την αγάπη προς τον Θεό.