fapjunk.com teensexonline.com
ΕΝΑΡΞΗ ΜΟΥΣΕΙΟΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΕΧΝΩΝ (ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ & ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ) – ΔΠΕ Κυκλάδων

Όπως κάθε χρόνο, με εξαίρεση το διάστημα της πανδημίας, το Τελλόγλειο Ίδρυμα επιδιώκει να χτίσει μια ισχυρή επικοινωνιακή και εκπαιδευτική πολιτική και να θέσει τις βάσεις για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ μουσείου και σχολείου. Σχεδιάζει και φέτος μια σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας, της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Έχοντας ως στόχο την συστηματική γνωριμία του κοινού με την τέχνη και την ουσιαστική επαφή των παιδιών με τα έργα τέχνης μέσω των ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διοργανώνει μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα βασισμένα στις νέες εκθέσεις που ξεκινούν τον Οκτώβριο του 2021 και θα διαρκέσουν ως τον Ιανουάριου του 2022.
Επιδίωξή είναι τόσο η επίσκεψη στο μουσείο όσο και η διαδικτυακή ξενάγηση που προφέρεται πλέον, να γίνει μια ώρα χαράς και διασκέδασης για τα παιδιά. Μια ώρα δημιουργική και παραγωγική κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές, έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον μουσειακό χώρο, να εξοικειωθούν με τα εκθέματα και να γνωρίσουν την ιστορία τους. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα διαρκούν μια ώρα (εξήντα λεπτά) και περιλαμβάνουν περιήγηση στις εκθέσεις.

Τα αρχεία που επισυνάπτονται περιλαμβάνουν:

  1. Περιγραφή των δυο εκθέσεων που εγκαινιάζονται.  

Η έκθεση με τίτλο «Λεωνίδας, Ναπολέων, Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Ε. του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Emmanuel Macron, εντάχθηκε στον εορτασμό του Φεστιβάλ των 56ων Δημητρίων και στηρίζεται από το ΥΠΠΟΑ, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και άλλους φορείς και ιδιώτες. Στην έκθεση αυτή οι πίνακες του Delacroix, του David, του Lipparini, το θέμα του θανάτου του Μπότσαρη, καθώς και δύο άγνωστα χειρόγραφα για μια εκστρατεία του Ναπολέοντα στην Ήπειρο, που δεν έγινε ποτέ, ή για τον Αλή Πασά και τη δράση του, είναι τα σημαντικότερα μεταξύ άλλων έργα και τεκμήρια που θα εκτεθούν στο Τελλόγλειο, σε λιγότερο γνωστά συμφραζόμενα, αναδεικνύοντας ιδιαίτερες (άγνωστες) πτυχές στην ελληνογαλλική ιστορία. Στην έκθεση συνεργάζονται μουσεία από τη Γαλλία, Ιταλία, ΗΠΑ και Ελλάδα: το μουσείο του Λούβρου, το Musée de l’ Armée, η Fondation Dosne-Thiers στο Παρίσι, το Μουσείο Τέχνης (Toledo, Ohio), το Museo Civico Sartorio της Τεργέστης, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ. (Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου), σημαντικοί συλλέκτες εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και η École Française d’ Athènes και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

H έκθεση «Το ’21 των Συλλεκτών» Πολλά συλλεκτικά αντικείμενα έχουν καίρια σημασία για το ιστόρημα και των δύο εκθέσεων, για την απεικόνιση προσώπων και γεγονότων της Επανάστασης: πίνακες, πιάτα, ρολόγια, πορσελάνες κ.α. με θέματα σχετικά με τον Ναπολέοντα, Αλή Πασά, Μπότσαρη, Delacroix κ.ά. Τα εκθέματα οπτικοποιούν την ‘ατμόσφαιρα’ των γεγονότων, την απήχησή τους στο κοινό της εποχής, πολλαπλασιάζοντας, επεκτείνοντας και πλουτίζοντας την εικόνα των συμβόλων σε κοινά θέματα, συνδέοντας -συχνά συμπληρωματικά- την αφήγηση και στις δύο εκθέσεις.

  1. Χρήσιμες πληροφορίες για τον συντονισμό της επίσκεψής σας στο μουσείο μας ή την κράτηση θέσης για διαδικτυακά μας μουσείο-παιδαγωγικά προγράμματα.
  2. Τις διαθέσιμες online περιηγήσεις της ιστοσελίδας μας, που αφορούν σε παρελθούσες εκθέσεις και τα διαδικτυακά προγράμματα που τις συνοδεύουν.

Πιστεύοντας ότι η ανταπόκρισή σας θα είναι θετική και άμεση σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε το δυνατόν συντομότερο για την επίσκεψή σας ή την διαδικτυακή σας ξενάγηση, ώστε να συντονίσουμε το ραντεβού μας και να διευκολύνουμε τις διδακτικές ανάγκες σας. 

Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε.

Με εκτίμηση, 

Μπουντουρέλη Ελένη

Υπεύθυνη Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

 

Τελλόγλειο Ίδρυμα

Αγίου Δημητρίου 159A, 546 36 Θεσσαλονίκη

τηλ: 2310 991614, education@teloglion.gr  

Περιγραφή

Λεωνίδας-Ναπολέων-Μπότσαρης_

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ