fapjunk.com teensexonline.com
Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ 2021 – ΔΠΕ Κυκλάδων

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε πως το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για όγδοη συνεχή χρονιά, συνδέεται και φέτος με τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας “European Researchers’ Night” σε Associated Event και διοργανώνει τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Κατά τα προηγούμενα έτη, το εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Πολυτεχνείου Πατησίων άνοιξε τις πύλες του και υποδέχτηκε το ευρύ κοινό, προβάλλοντας τους ερευνητές του ΕΜΠ, των Πανεπιστημίων της Αθήνας και Ερευνητικών Κέντρων, με έμφαση στην διασύνδεση της Έρευνας με την Εκπαίδευση και την Απασχόληση μέσω της Καινοτομίας για την Ανάπτυξη και την Αειφορία, επιτυγχάνοντας μοναδικά για μία μόνο μέρα το χρόνο, την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτέμβρη, τη μαζική προσέλευση χιλιάδων κόσμου, των πολιτών της Αθήνας, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίοι συμμετείχαν με ενθουσιασμό σε παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και δρώμενα, αλληλεπιδρώντας σε μια σειρά από δραστηριότητες με πρωτότυπα πειράματα, επιτόπου μετρήσεις και εφαρμογές με υψηλής τεχνολογίας επιστημονικά όργανα, επιδείξεις τεχνικών διατάξεων και μοντέλων.

Τον καιρό της πανδημίας, η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ εξελίχθηκε και αναδιοργανώθηκε σε διαδικτυακή βάση, παρέχοντας επιπλέον τη δυνατότητα πρόσβασης σε εκατοντάδες χιλιάδες διαδικτυακούς επισκέπτες στην Ελλάδα και σε όλες τις ηπείρους. Έτσι, η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις ερευνητικές καινοτομίες βιώνεται με ασφάλεια. Μέσω livestreaming προβάλλονται ερευνητικές δραστηριότητες και πρωτότυποι σχεδιασμοί και έργα σε κάθε τομέα της επιστήμης από τη μοριακή μηχανική και την υγεία έως τις μεταφορές και την ενέργεια.

Η έμφαση φέτος δίδεται στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Η Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ θα προβάλλεται live streaming από τις 8:00 το πρωί κατά τις ώρες λειτουργίας των σχολείων και θα συνεχίσει έως αργά το βράδυ.

Στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ μετέχουν ερευνητικές ομάδες του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, των Πανεπιστημίων της Αθήνας, Ερευνητικών Κέντρων, σχολικών ομάδων από όλη την Ελλάδα, καινοτόμων επιχειρήσεων, καθώς και των συνεργαζόμενων φορέων, οργανισμών και χορηγών, προβάλλοντας στο ευρύ κοινό τα ερευνητικά τους επιτεύγματα.

Η κοινωνική αναγνώριση των ερευνητών, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τα ερευνητικά αποτελέσματα, καθώς και η αύξηση του ενδιαφέροντος για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων προς ερευνητικά επαγγέλματα είναι το ζητούμενο.

Μεταξύ των ερευνητικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν, το ενδιαφέρον των μαθητών θα προσελκύσουν διαδραστικά πρωτότυπα πειράματα με νανοϋλικά, εφαρμογές laser, μετρήσεις ραδιενέργειας κ.α., επιδείξεις ρομπότ, drones, μη καταστρεπτικών τεχνικών, τρισδιάστατων απεικονίσεων, γεωδαιτικών μετρήσεων, και η παρουσίαση πρωτότυπων αρχιτεκτονικών μελετών. Στη Βραδιά συμμετέχουν Μουσεία και επιλεγμένες Ερευνητικές Ομάδες των Πανεπιστημίων της Αθήνας.

Η έμφαση φέτος δίδεται στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την αειφόρο ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή.

Οι μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς ζωγραφικής, αφίσας και φωτογραφίας, που θα διεξαχθούν με ψηφιακή συμμετοχή με  βράβευση των καλύτερων συμμετοχών.

Οι μαθητές Δημοτικών Σχολείων μπορούν να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής και η δική μας απάντηση». Οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων μπορούν να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό Αφίσας με θέμα «Η πρόκληση και η ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας». Οι συμμετοχές θα υποβληθούν σε αντίστοιχες φόρμες στην ιστοσελίδα της Βραδιάς του Ερευνητή ΕΜΠ www.ntua.gr/ntuaren. Παράλληλα, θα διεξαχθεί επίσης ο καθιερωμένος Διαγωνισμός Φωτογραφίας στο instagram με θέμα «Green Deal Boost» με hashtag #ntuaren.  

Επισημαίνω ότι στη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ συμμετέχουν, όπως κάθε χρόνο, και μαθητικές ομάδες που παρουσιάζουν πειράματα στο πλαίσιο των μαθημάτων Θετικών Επιστημών, του μαθήματος Συνθετικών Δημιουργικών Εργασιών – Project, του Μαθήματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού, και των Ομίλων Τεχνολογίας/ Χημείας / Φυσικής.

Απευθυνόμαστε σε εσάς, επιζητώντας τη συνεργασία σας ώστε όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου να ενημερωθούν κατάλληλα για να παρακολουθήσουν την Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ. Στις πρώτες έξι επιτυχείς διοργανώσεις η φυσική παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τη Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ ξεπέρασε τις 15.000, κυρίως από σχολεία της Αττικής. Πέρυσι, τη διαδικτυακή μετάδοση της Βραδιάς παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες περισσότεροι μαθητές από όλη την Ελλάδα. Φέτος στοχεύουμε να διασυνδεθούν με την ιστοσελίδα του ΕΜΠ για την βραδιά του ερευνητή περισσότεροι από 100.000 μαθητές. Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε οργανωμένη ενημέρωση των σχολείων.

Επισυνάπτονται:

  • Ανακοίνωση της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ 2021
  • Διαγωνισμοί της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ 2021
  • Ενημέρωση προς τα σχολεία

Διευθύνσεις εκδήλωσης:

Η εκδήλωση ξεκινάει με την εναρκτήρια τελετή στην οποία χαιρετίζουν οι οργανωτές και οι Πρυτάνεις των πανεπιστημίων.

 

Με εκτίμηση,

H επιστημονικά υπεύθυνη της Βραδιάς του Ερευνητή στο ΕΜΠ

Ομότιμη Καθηγήτρια ΕΜΠ

 Αντωνία Μοροπούλου

Διαγωνισμοί της Βραδιάς του Ερευνητή

Ανακοίνωση της Βραδιάς του Ερευνητή

Ενημέρωση προς τα σχολεία

Βραδιά του Ερευνητή στο ΕΜΠ