Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) προγραμματίζει από τον Μάρτιο έως τον Μάιο του 2019 (11/03/2019 – 31/05/2019) σε 8 Μουσεία του Δικτύου του, την προβολή επιλεγμένων εκπαιδευτικών ντοκιμαντέρ με ελεύθερη είσοδο για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της επιτυχημένης συνεργασίας με το Κέντρο Κοινωνίας, Επιστήμης & Τέχνης (Caid) και με το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών της Αθήνας.
Πρόκειται για 8 διεθνείς παραγωγές με διεπιστημονικό εκπαιδευτικό περιεχόμενο που έχουν υποτιτλιστεί στα ελληνικά.
Τα ντοκιμαντέρ απευθύνονται σε μαθητές Δ’, Ε’, ΣΤ Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου με αντικείμενο τις παρακάτω θεματικές ενότητες:
- Περιβάλλον – Άγρια Ζωή – Κλιματική Αλλαγή
- Έρευνα και Καινοτομία
- Αστρονομία
Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στις αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των μουσείων κατά τις πρωινές ώρες (καθημερινές, πλην Τρίτης, ώρες 10:00 – 14:00).
Για δηλώσεις συμμετοχής θα προηγείται απαραιτήτως τηλεφωνική κράτηση των ενδιαφερομένων σχολείων στα κατά τόπους μουσεία για τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας των αιθουσών και για τον καθορισμό της ακριβούς ημερομηνίας και ώρας προσέλευσης.
Εν συνεχεία θα ακολουθεί η συμπλήρωση και αποστολή γραπτού αιτήματος προς το ΠΙΟΠ στο email piop@piraeusbank.gr.
Ο αριθμός μαθητών που δύναται να παρακολουθήσει τις προβολές ποικίλει ανάλογα με τη χωρητικότητα της εκάστοτε αίθουσας. Οι προβολές θα γίνονται κατ’ επιλογή των σχολείων τα οποία και θα έχουν τη δυνατότητα κατά την τηλεφωνική κράτηση να επιλέξουν παραπάνω από ένα ντοκιμαντέρ.
Πληροφορίες:
Κωνσταντίνος Καλαποθάκης Αλεξάνδρα Ράπτη
Υπηρεσία Μουσείων ΠΙΟΠ Διευθύντρια
& Υπεύθυνος Κατάρτισης Πολιτιστικού Ιδρύματος
Προγράμματος Προβολών Ομίλου Πειραιώς
Ταυτότητες των ντοκιμαντέρ:
Ενότητα: Περιβάλλον-Άγρια Ζωή- Κλιματική Αλλαγή
1. Μια ζωή ανάμεσα σε μαϊμούδες / A LIFE AMONG MONKEYS
Αυτή είναι η ιστορία του Βόλφγκανγκ Ντίτους, ενός επιστήμονα που στάλθηκε στη Σρι Λάνκα το 1968 για να μελετήσει τους μακάκους -και βρίσκεται ακόμη εκεί. Έχει καταγράψει τις ζωές 5000 μαϊμούδων εδώ και πάνω από 50 χρόνια.
2. Βουνό με μυρμήγκια / ATTENBOROUGH’S ANT MOUNTAIN
Ο Ντέιβιντ Ατένμπορο ταξιδεύει στα όρη Ζουρά των ελβετικών Άλπεων για να δει μια από τις μεγαλύτερες κοινωνίες ζώων στον κόσμο, όπου πάνω από ένα δισεκατομμύριο μυρμήγκια συμβιώνουν ειρηνικά.
3. Τρύπα του όζοντος: Πώς σώσαμε τον πλανήτη / OZONE HOLE: HOW WE SAVED THE PLANET
Καθώς η κλιματική αλλαγή φαίνεται να είναι μια αξεπέραστη πρόκληση, αυτή η ξεχασμένη ιστορία προσφέρει ένα μήνυμα ελπίδας. Οι επιστήμονες και πολιτικοί στην καρδιά αυτής της ιστορίας αποκαλύπτουν πώς εντόπισαν το πλανητικό πρόβλημα και αντίθετα σε κάθε πρόβλεψη, έπεισαν τον Ρόναλντ Ρίγκαν και τη Μάργκαρετ Θάτσερ – δύο απ’ τους πιο απίθανους οικολόγους πολεμιστές της ιστορίας – να αναλάβουν δράση.
4. Το βασίλειο – πώς οι μύκητες έγιναν ο κόσμος μας / The Kingdom – How Fungi Made Our World
Υπάρχει ένα αθέατο βασίλειο που διαφεντεύει τη ζωή στη στεριά. Πρόκειται για έναν άγνωστο κόσμο που περιέχει τους μεγαλύτερους και αρχαιότερους οργανισμούς εν ζωή σήμερα. Οι μύκητες ήταν αυτοί που επανέφεραν τη ζωή στη Γη μετά την τελευταία μαζική εξαφάνιση ειδών.
Ενότητα: Έρευνα και Καινοτομία
5. Διαμορφωτές του αύριο – Ρομπότ / Shapers of Tomorrow – Robots
Η διευκόλυνση της καθημερινότητάς μας αφήνοντας τις πιο δύσκολες δουλειές στις μηχανές είναι ένα υπέροχο όνειρο το οποίο πολύ σύντομα θα μπορεί να γίνει αληθινό για όλους.
Ενότητα: Αστρονομία
6. Σελήνη – Η πύλη μας στο σύμπαν / The Moon Our Gateway to the Universe
Ο γείτονάς μας στο διάστημα μελετάται και εξερευνάται εδώ και αιώνες, αλλά κρύβει ακόμη πολλά μυστήρια. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει νέα και αναπάντεχα δεδομένα για τον δορυφόρο της Γης — και τα σχέδια για επιστροφή στη Σελήνη.
7. NOVA Wonders – Τι είναι το σύμπαν;
Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Στο επεισόδιο αυτό εξετάζουμε τι είναι το σύμπαν.
8. NOVA Wonders – Είμαστε μόνοι;
Το NOVA Wonders οδηγεί τους θεατές σε ένα ταξίδι στα όρια της επιστήμης, όπου οι ερευνητές ασχολούνται με ορισμένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ζωής και του σύμπαντος. Σε αυτό το επεισόδιο ανακαλύπτουμε εάν είμαστε μόνοι στο σύμπαν.
Στοιχεία επικοινωνίας μουσείων:
Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού
Όθωνος-Αμαλίας 129, 23100, Σπάρτη, Τ.: 27310 89315
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας
20016, Στυμφαλία Κορινθίας, Τ.: 27470 22296
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης
Κεφαλάρι Αϊ-Γιάννη, 22007, Δημητσάνα, Τ.: 27950 31630
Μουσείο Μετάξης
Ελευθερίου Βενιζέλου 73, 68400, Σουφλί, Τ.: 25540 23700
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου
Πύργος, 84201, Πάνορμος Τήνου, Τ: 22830 31290
Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Αγία Παρασκευή, 81102, Λέσβος, Τ.: 22530 32300
Μουσείο Αργυροτεχνίας
Ακρόπολη Ιτς Καλέ Κάστρο Ιωαννίνων, 45221, Ιωάννινα, Τ: 26510 64065
Μουσείο Μαστίχας Χίου
Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 82102,Χίος, T: 22710 72212