fapjunk.com teensexonline.com
Συμμετοχή στη Δράση “100 κτήρια – 100 ιστορίες” στη Σύρο – ΔΠΕ Κυκλάδων


Σχετικά με τη Δράση: «100 κτήρια – 100 ιστορίες» στη Σύρο

Αφορά στη σύνδεση, μέσω της «αφήγησης», μιας τάξης εμπνευσμένη από ένα κτήριο με το εν λόγω κτήριο, (από τα 100προτεινόμενα- καταγεγραμμένα κτήρια ή κάποιο άλλο κτήριο -που είναι αξιόλογο – είναι κοντά στο σχολείο και θέλει η τάξη να προτείνει)

Η σύνδεση αυτή θα παραμείνει στο χρόνο (μέσω των πινακίδων κ.ά.) να θυμίζει αυτή τη σχέση που δημιουργήθηκε,

Η αφήγηση μπορεί να είναι ιστορία, τραγούδι, βίντεο…

Ενδιαφέρει τους/τις εκπαιδευτικούς που τα 3 τελευταία χρόνια έχουν υλοποιήσει με τις τάξεις τους, προγράμματα σχετικά με τον τόπο μας, τη γειτονιά μας, την αφήγηση ιστοριών, τις ιστορίες του τόπου μας (εφόσον τα παιδιά είναι ακόμα στο Δημοτικό και δεν έχουν πάει Γυμνάσιο).

Επίσης, είναι ανοιχτό σε όλους και όλες, που ενδιαφέρονται να συνδεθεί η τάξη τους/σχολείο τους με κάποιο κτίριο της Ερμούπολης του προγράμματος του HERMeS

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν και στο σεμινάριο «Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον» από την κ. Βασιλική Νικολακοπούλου

Το link της συμμετοχής στο σεμινάριο «Αρχιτεκτονική και Περιβάλλον» το οποίο έχει υλικό για τα προγράμματα τοπικής ιστορίας, πόλης, γειτονιάς

https://goo.gl/forms/7p0QD5YAU6OXi82E

Πληροφορίες: Χρυσάννα Διαμαντή

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τη Δράση «100 κτήρια – 100 ιστορίες»

“Η συγκεκριμένη δράση για την Ερμούπολη σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το σύστημα του HERMeS για να εμπλέξει περισσότερους πολίτες στη λήψη αποφάσεων, να βοηθήσει την εκπαίδευση στην πολιτιστική κληρονομιά και να συνδέσει τις ιστορίες της Ερμούπολης.

Βάσει αυτής της ιδέας, μετατρέπουμε την «ψηφιακή» όψη του HERMeS σε κάτι «πραγματικό» που μπορούν να δουν και να αλληλεπιδράσουν οι άνθρωποι. Γι’ αυτό και τοποθετούμε μικρές πινακίδες με δυνατότητα διάδρασης στα πιο σημαντικά ιστορικά κτήρια της Ερμούπολης. Με μία πινακίδα ο εκάστοτε ιδιοκτήτης θα διαπιστώσει ότι η αξία του ιστορικού κτηρίου του αναγνωρίζεται πανευρωπαϊκά και συγχρόνως η τοπική κοινότητα βλέπει και αλληλεπιδρά με την ιστορία του κτηρίου.

ΤΑΞΕΙΣ και ΣΧΟΛΕΙΑ

Τάξεις από Σχολεία της Σύρου, μπορούν να συμμετέχουν αναλαμβάνοντας τον ρόλο του αφηγητή. Εμείς θα βοηθήσουμε (μέσα από εργαλεία συμμετοχής) η ιστορία να συνδεθεί με το κτήριο, να γίνει ψηφιακή με τη ‘σφραγίδα’ (όνομα) του αφηγητή και να προβληθεί μαζί με το κτήριο σε desktop και mobile εφαρμογές.

Στη φάση που βρισκόμαστε χρονικά, οι εκπαιδευτικοί μπορούν εύκολα να προτείνουν (είτε στο αντίστοιχο link, είτε με ένα τηλεφώνημα στην ομάδα μας) ένα ιστορικό κτήριο (προτεινόμενη λίστα, όχι αναγκαστική) κοντά στο σχολείο τους και η ιστορία να αναπτυχθεί στην επόμενη σχολική χρονιά.”

ΓΕΝΙΚΑ

Η έρευνα θα διεξαχθεί από το Ινστιτούτο Σύρου στο «Κέντρο Έρευνας Συριανού Πολιτισμού – Καθηγ. Ιωσήφ Στεφάνου» από το Νοέμβριο 2018 ως το Μάρτιο 2019 και θα στηριχθεί από την ομάδα του HERMeS (ιστοσελίδα μας), την Europa Nostra, τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Σχεδιάσαμε αυτή την πρόταση ως αρχή μιας νέας φάσης κατά την οποία το HERMeS θα αναλάβει ρόλο ψηφιακού αφηγητή, θα προσελκύσει επισκέπτες αλλά και νέες πολιτιστικές δράσεις στο νησί με στόχο τόσο οι κάτοικοι όσο και οι τουρίστες να καταλαβαίνουν, να χαίρονται και να αλληλεπιδρούν περισσότερο με τον πολιτισμό της Σύρου.

Πληροφορίες: Παύλος Χατζηγρηγορίου – Βασιλική Νικολακοπούλου

University of Aegean – Syros, Greece 
Department of Products & Systems Design Engineering
Interactive Systems Design Lab (ISD)
Member of  Heritage Management e-Society NGO